Zoals de naam van dit type lijm suggereert, worden dergelijke producten verwerkt als smeltlijm. Het bijzondere aan deze warme lijmsoorten is dat ze in vaste vorm worden geleverd en vloeibaar worden gemaakt voor verwerking door middel van geschikte verwarmingsapparatuur.
Deze vloeibare wordt verkregen door opwarmen. Na het afkoelen/stollen veranderen deze vloeibare lijmen snel weer in een vaste massa. Op deze manier zorgen ze voor een snelle, kortstondige kleefkracht.
Oplosmiddelvrij
Hotmeltlijmen bestaan uit 100% vaste stoffen, d.w.z. ze bevatten geen vluchtige componenten zoals oplosmiddelen of water.
11mm lijmpatronen
Hoewel deze lijmen bij voorkeur worden gebruikt in industriële of grotere ambachtelijke toepassingen, zijn dergelijke producten ook bekend en zeer populair onder hobbygebruikers. Deze groep verwerkers is bekend met hotmeltlijmen in de populaire plakvorm (meestal in 11,5 mm diameter en 200 mm lengte) voor de verwerking met kleine geschikte hotmeltkanonnen.
Gebruikers in sommige industrieën spreken ook van warme lijmen. Deze term komt veel voor, maar is niet correct. Lijmen zijn meestal waterig, omdat het gelatine lijmen betreft.
Verpakkingsvormen
Granulaat, pastilles, blokken, kussens, compact gegoten in containers (blikken, hobbels, vaten). Patronen, kaarsen, patronen en stokken, elk in verschillende vormen en maten. De aangeboden leveringsformulieren zijn gericht op de toepassingsgebieden en de verwerkingsmethoden. De leveringsvorm granulaat is wijdverspreid en zeer populair, omdat het een goede en gemakkelijke portionering mogelijk maakt en het mogelijk maakt om snel te smelten in tanksystemen.
De juiste hotmelt kiezen
Net als bij andere lijmen biedt de lijmindustrie een grote verscheidenheid aan formuleringen/producten. De verschillen liggen zowel in de hechtingseigenschappen van de gebruikte soorten grondstoffen als in de verwerkingstijden en de viscositeit/consistentie in de gesmolten toestand.
Waar is een hotmelt van gemaakt?
Veel voorkomende grondstoffen zijn ethyleenvinylacetaat (EVAc), polyolefinen (PO) en polyester voor gebruik in minder dure gebieden. Voor hoogwaardige en veeleisende verbindingen, bijvoorbeeld met metalen, worden producten op basis van polyamiden (PA) gebruikt.
PUR hotmelts zijn niet thermoplastisch
Sinds enkele decennia veroveren de post-melting hot-melt lijmen op basis van polyurethaan (PUR) de markt voor zeer hoogwaardige en veeleisende verlijmingen. Deze nazorg vindt plaats door middel van vocht uit de materialen en de omgevingslucht. Deze producten vereisen speciale verpakkings- en verwerkingsapparatuur. Hier wordt gebruik gemaakt van de eigenschap van snelle aanvangssterkte door afkoeling van de lijmmassa en lijmeigenschappen, die bekend en gewaardeerd zijn van reactieve 1- en 2-componentenlijmen.
Waar wordt hotmelt toegepast?
De toepassingsgebieden van hotmeltlijmen zijn zeer breed en de lijmindustrie biedt een breed scala aan formuleringen/types. Het gebruik van standaard hotmeltlijmen is echter beperkt tot gebieden die een korte verwerkingstijd mogelijk maken of waar een snelle verdere verwerking na het aanbrengen van de lijm nodig is. Er zijn ook hotmelts met een onbeperkte open tijd, dit zijn zelfklevende PSA hotmelt lijmen.
Hotmelts voor industriële toepassingen
Typische industrieën zijn de verpakkingsindustrie, boekbinderijen, hout- en meubelindustrie en de schoenenindustrie. Door het feit dat hotmelts 100% vaste stoffen bevatten, is de leveringshoeveelheid gelijk aan de te verwerken hoeveelheid en zijn dergelijke producten vaak relatief goedkoop.
Standaard thermoplastische smeltlijmen
Verlijmingen met behulp van smeltlijmen hebben een beperkte hittebestendigheid. Afhankelijk van de grondstoffen en formuleringen liggen deze meestal tussen +50 °C en +100 °C. Hier moeten de instructies van de betreffende fabrikant in acht worden genomen. Er moet ook rekening worden gehouden met eventuele mechanische belastingen onder invloed van warmte.