Wat is polyolefine hot melt lijm?

Polyolefine hot melt lijm is een soort thermoplastische lijm die is samengesteld uit polyolefine materialen. Deze materialen zijn afgeleid van aardolie, waardoor de lijm zeer veelzijdig is en bestand is tegen vocht, chemicaliën en UV-straling. De lijm wordt verwarmd tot een gesmolten toestand en vervolgens aangebracht op het gewenste oppervlak. De lijm koelt af en stolt binnen enkele seconden, waardoor een sterke en duurzame hechting ontstaat.

Polyolefine hot melt lijm wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals verpakkingen, boekbinden, automobielindustrie, textiel en non-woven1. De lijm heeft veel voordelen, zoals een hoge hechtkracht, een snelle uithardingstijd, een milieuvriendelijke aard en een weerstand tegen externe factoren.

Polyolefine hot melt lijmen

Welke soorten hot melt lijm zijn er?

Er zijn verschillende soorten hot melt lijm, die elk geschikt zijn voor verschillende toepassingen en materialen. De meest voorkomende soorten hot melt lijm zijn:

  • EVA hot melt: Dit is een lijm op basis van ethyleen-vinylacetaat, die een goede hechting heeft op papier, karton, hout, textiel en kunststoffen. Het is een goedkope en veelzijdige lijm, die gebruikt wordt voor verpakkingen, boekbinden, etiketteren en productassemblage.
  • Polyolefine hot melt: Dit is een lijm op basis van polypropyleen of polyethyleen, die een betere hechting heeft op gecoate, gelamineerde of moeilijk te lijmen materialen. Het is een duurdere en milieuvriendelijkere lijm, die gebruikt wordt voor verpakkingen, automobielindustrie, non-woven en matrassen.
  • PUR hot melt: Dit is een lijm op basis van polyurethaan, die een zeer sterke en duurzame hechting heeft op metaal, glas, keramiek, steen en kunststoffen. Het is een reactieve lijm, die uithardt door vocht in de lucht. Het wordt gebruikt voor productassemblage, houtbewerking, meubels en bouw.
  • PSA hot melt: Dit is een lijm op basis van rubber of acryl, die een permanente of verwijderbare hechting heeft op verschillende materialen. Het is een zelfklevende lijm, die gebruikt wordt voor tapes, labels, stickers, enveloppen en medische producten.